Yer Tutucular

Yer Tutucular

Süt dişleri bebeklik döneminde çıkar ve yaklaşık 6 yaşında değişmeye başlarlar. 6 yaşında yaklaşık 13 yaşına kadar süt dişlerinin daimi dişlerle yer değişimi devam eder. Bu dönemde hem süt dişleri hem daimi dişler ağızda olduğu için biz bu döneme “karma dentisyon dönemi” diyoruz.
Karma dentisyon döneminde her bir dişin düşme sırası vardır. Olması gerekenden daha erken kaybedilen dişler, karma dentisyon sonrası dişlerde çapraşıklık olmasına veya dişlerin gömülü kalmasına sebebiyet verebilirler.İşte bu nedenle; erken diş kayıplarında, kaybedilen dişin yerine gelecek olan daimi dişin yerini korumak için yer tutucular yapılır. Yer tutucu yapılmadığı taktirde, daimi dişlerde çapraşıklık görülme olasılığı veya dişlerin gömülü kalma olasılığı oldukça fazladır.
Yer tutucular, kaybedilen dişin etrafındaki diğer dişlerden destek alarak, mevcut diş boşluğunu korumakla görevlidirler.

SÜT DİŞLERİ ERKENDEN ÇEKİLİRSE NE OLUR?
Süt dişlerinin başlıca görevi, kendilerinin yerine gelecek olan daimi dişlere rehberlik etmektir. Ayrıca bu dönemde çiğneme fonksiyonun yerine getirilmesi, konuşma yetisinin gelişiminde harflerin oluşturulması, estetiği sağlamak gibi işleleri de vardır.
Süt dişleri olması gerekenden daha erken kaybedildiğinde;
⦁ dişlerde çapraşıklık,
⦁ yeme bozukluğu,
⦁ çiğneme fonksiyonunun kaybı,
⦁ diksiyon sorunları,
⦁ estetiğe bağlı psikolojik sorunlar ile karşılaşılır.

Süt dişlerindeki çürükleri, eğer mümkünse tedavi ettirerek ağızda kalmasını sağlamak, tedavi edilen dişlerin ağızdaki doğal yer tutucu görevini sürdürmesini sağlar. Herşeyden önce, tüm bu sorunları yaşamamak adına süt dişlerine gerekli özeni en baştan göstermek, rutin bakımını yapmak önemlidir.

YER TUTUCU TAKILDIKTAN SONRA BİZİ NELER BEKLİYOR?
Yer tutucuların eksik dişin konumu ve eksik diş sayısına göre birçok çeşidi vardır. Her yer tutucu takıldıktan sonra ağızda yabancı cisim hissi başta çocuk tarafından rahatsız edici bulunacakır. Ama endişelenmeyin! Çok kısa sürede adapte olacaklardır.
Yer tutucunun yumuşak dokuda değdiği bazı noktalar birkaç gün içinde acıma hissi verebilir. Bu noktaların tespiti ve düzenlenmesi için hekiminizden kontrol randevusu almanız gereklidir.
6 ayda 1, düzenli olarak kontrole gidilmelidir.

Mesaj Atın
Bize Mesaj Atın
Merhaba, Randevu, Fiyat ve Detaylı Bilgi İçin Bize Yazabilirsiniz.
Bizi Arayın